Info zona

POVRATAK

Kako preživjeti blagdane

Blagdani su skoro stigli, a s njima i vrijeme kada si dopustimo malo više slobode s hranom. Kolači, torte i ostali slatki zalogaji, kao i francuska salata, pečenja i druge slasne blagodati prazničkih stolova možda jesu na TOP 10 listi vašeg nepca, ali zasigurno spadaju u 'molim te, nemoj' popis vašeg želuca. Već dobro znate kako je teška i začinjena hrana nešto što svi sa žgaravicom i probavnim problemima svakako trebaju izbjegavati, ali karakter često izgubi bitku za blagdane. I što onda napraviti? Mi glasamo za – dobro se pripremiti. Na taj način, čak i ako posustanete pred izazovom, imat ćete rješenje koje će omogućiti da dobar provod ne izostane.

Naravno, savršeni blagdani, nisu samo hrana, dapače – na prvom mjestu to su obitelj i prijatelji. No nekad, samo nekad, upravo oni mogu biti najizazovniji dio blagdana. Gužva, hrana i obitelj oko istog stola, koja se i ne mora uvijek slagati oko svega… jedna kriva tema i žgaravica će vam biti najmanji problem.

Zato vam predstavljamo malu školu dobrih blagdana, sa svime onime na što treba paziti kako biste si umanjili stres.

PREDBLAGANSKE PRIPREME

Iako se ovaj izraz najčešće odnosi na pravovremenu kupovinu potrebnih namirnica, pojam priprema zapravo je znatno širi. Sjednite, isplanirajte što ćete pripremati od hrane i kolača, popišite potrebne sastojke i na vrijeme odite u kupovinu. Nema većeg blagdanskog stresa od gužvanja u prepunim dućanima praznih polica kada vam fali samo onaj jedan prašak za pecivo ili pola maslaca. Za postizanje razine profesionalca možete čak i provjeriti popuste u raznim dućanima, pa osim izbjegavanja stresa uštediti i par kuna na računu.

Također, ukoliko imate poteškoća s želucem, pokušajte pronaći recepte koji će biti malo naklonjeniji vašem stanju. Neka jela nezaobilazan su dio blagdanskog stola, ali to ne znači da i sva druga jela koja poslužujete moraju biti jednako teška za želudac. No, ako blagdanska jela u vašem kućanstvu nisu stvar kompromisa - na vrijeme posjetite ljekarnu. Opremite se prije nego budete morali tražiti onu dežurnu na neradni dan.
Kao dio priprema ove godine prođite na vrijeme provjerite imate li sve potrebno za dekoraciju stola, operite stolnjake i ispeglajte ih, isperite čaše koje rijetko koristite i ohladite pića, osmislite playlistu. Također, razmislite koga sve zovete na blagdanske objede i napravite raspored sjedenja kako bi i u većoj skupini svatko imao s kime razgovarati. Ukoliko vam dolaze u goste i djeca, svakako je zgodno snimiti par crtića ili osmisliti igre kojima se oni mogu zabaviti dok odrasli uživaju.

DAN D +/- 24H

Prvo pravilo kuhanja bez stresa je dobra organizacija. Sve što možete napraviti prije dana održavanja okupljanja – napravite. Francuska salata mora se ohladiti pa ju se može napraviti dan prije, a i sarma je bolja 2. dan. Tako će vas na taj dan dočekati manje posla, manje mogućnosti za pogrešku, a time i manje stresa. Jela koja ostavite za pripremiti na sam dan okupljanja pripremajte uz vama omiljenu glazbu, napravite od cijelog postupka zabavu za sebe i obitelj i uživajte u procesu – ne samo rezultatu.

Dobra organizacija ključna je i za dobru atmosferu za stolom, a ona počinje od vas. Za početak, pripremite si odjeću u kojoj se osjećate ugodno i lijepo. Samopouzdanje je temelj, a vaša dobra volja bit će zarazna. Razmislite i o gostima, ima li nešto što možete napraviti da se svi nasmiju ili da nekoga odobrovoljite. Možda za ovu priliku vrijedi izvući onu vazu koju ste dobili na poklon od bake ili okititi bor s kuglicama koje su posvećene vašim gostima? Možete izbjeći glazbu za koju znate da je netko od gostiju ne trpi ili označiti mjesta za stolom sa slikama gostiju. Primjera je mnogo, poanta je jedna – dobar provod počinje dobrom voljom.

Za stolom održavajte pozitivne teme, prisjećajte se zabavnih zajedničkih trenutaka i pokušajte ignorirati poneku provokaciju ukoliko je bude. Pravilo je zapravo jednostavno, nemojte stvari uzimati srcu i opustite se. Ukoliko bude negativno raspoloženih ljudi, neka pokvare blagdane samo sebi.

Od hrane počnite s onima koje su naklonjenije vašem stanju. Tako ćete za početak malo obložiti želudac, a osim toga imati manje mjesta u želucu za ona teža i rizičnija jela. Radite pauze u kombiniranju različitih jela, a kolače birajte one manje slatke. Ako zgriješite, ne predbacujte si – zato ste bili u ljekarni na vrijeme. Uživajte, zaslužili ste. ;)

Čišćenje? Da, svakako najgori dio. Umorni od svih priprema, sada još treba sve i očistiti, a prljavog suđa je tona. Za početak, oduprite se porivu da krenete prati dok svi još sjede za stolom. Uživajte s gostima, suđe neće nigdje pobjeći. No, ako to ne možete izbjeći, uključite goste u proces. Napravite igru od tog inače zamornog posla. Neka jedan tim nosi suđe, drugi pere, treći briše – za nagradu! Možete napraviti i muško-ženske timove pa od svega napraviti natjecanje, zašto ne, sve dok je zabavno.

NE ZABORAVITE

Još nas samo jedan detalj dijeli od kraja našeg vodiča, a to je ono što često zaboravimo. Nakon što gosti odu, sve je oprano i spremljeno, sjednite na trenutak i čestitajte si na odlično odrađenom poslu koji će sasvim sigurno svima ostati u najboljem sjećanju i brzo postati onaj obiteljski trenutak kojeg se svi sjećaju. Samo je jedna opasnost u tome – iduće godine svi će htjeti reprizu. ;)

Nadamo se kako će neke od ideja koje smo ovdje naveli pomoći dobrom raspoloženju i odličnom provodu vas i vaših najmilijih ovih blagdana.

>